Co nas czeka w gastronomii w 2025 roku

trendy gastronomii w 2025

Zebraliśmy najnowsze trendy w gastronomii. Jak ma wyglądać doświadczenie restauracyjne w najbliższych latach i jakich smaków poszukują goście. Zmienia się podejście do jedzenia — nie tylko jako pożywienia, ale jako narzędzia do optymalizacji stylu życia i dbania o siebie.

Pokolenie Z rewolucjonizuje branżę napojów

Według badań Mintel, około 1/3 osób w wieku 18-24 lat w ogóle nie pije alkoholu, a wielu z tych, którzy piją, traktują go jako okazjonalna przyjemność. Zamiast tego wybierają coraz większa gamę napojów bezalkoholowych.Powracają napoje gazowane, a młodsze pokolenia, szczególnie Zetki, nadają temu nowoczesny charakter.  

Woda również ewoluowała od prostej konieczności do oferty premium, wraz z rozwojem funkcjonalnych wód wzbogaconych witaminami, minerałami i adaptogenami, które zamieniły nawodnienie w symbol statusu. Na TikToku funkcjonuje #WaterTok, oznaczony w ponad 100 tys. filmów przedstawiających kreatywne wodne mikstury.

Co nas czeka w gastronomii w 2025 roku

Codzienne celebracje

Jak podaje Raport Pyszne.pl, Polacy nie potrzebują ważnego powodu, aby świętować. Jedzenie to dla większości Polaków (65 proc.) dopełnienie miłych momentów. Prawie polowa zamawiajacych wybrala ulubiona potrawe bez specjalnej okazji (46 proc.), głównie dla przyjemności (45 proc.).

Co druga osoba, wybierając posiłek w dostawie, kieruje się tym, na co ma ochotę (47 proc.), a niekoniecznie cena.

W restauracjach coraz czesciej pojawiaja sie dania z ekstrawaganckimi składnikami (np. jadalnym złotem). Codzienne czynności, jak parzenie kawy czy przygotowanie śniadania, zamieniają się w wieloetapowe rytuały, a spotkania towarzyskie w tematyczne wieczory inspirowane kuchniami świata czy ulubionymi potrawami. Nawet masto podawane jest teraz w wyrafinowany sposób – na drewnianych deskach z dodatkami. W trend ten wpisuje się również celebracja śniadań.

Powstaje wiele lokali skupiających się na ofercie śniadaniowej i serwujących to menu także w późniejszych porach dnia.

Fermentacja i tradycyjne techniki

Fermentowane potrawy, takie jak kimchi, kombucha, miso i nato, stały się popularnymi produktami, cenionymi za ich korzystny wpływ na zdrowie jelit i za ich rzemieślnicze właściwości, zgodnie ze wspomnianym wcześniej trendem funkcjonalności.

Oceń artykuł
( No ratings yet )
Krainawycieczek - portal turystyczny

Dodaty komentarz